Languedoc - Zuid-Frankrijk

Eten en drinken

Het ontbijt in Frankrijk is summier: enkele vers gebakken stukken stokbrood, een lekkere croissant met daarop een beetje jam of boter. Hierbij een grote kop koffie en dat is het dan wel.
De (warme) lunch is vaak een volwaardige maaltijd van enkele gangen en verschilt nauwelijks van de hoofdmaaltijd. Maar soms beperken de Fransen zich tegenwoordig slechts tot het eten van wat stokbrood met wat toebehoren.
De hoofdmaaltijd wordt doorgaans in de avond genuttigd en bestaat vaak uit drie gangen. Vaak wordt er dan voor vlees en/of vis gekozen. Maar ook gevulde flensjes worden vaak gegeten.

De keuken van de Languedoc-Roussillon is niet alleen gebaseerd op het bakken met olijfolie. Rond Carcassonne en Limoux zweren de keukenprinsessen bij de reuzel (varkensvet).
Vis en vliees staan in de Midikeuken met elkaar in evenwicht, aan de kust overheerst de vis de gerechten en in de heuvels en bergen zijn varkens-, lams- en schapenvlees vooral in trek.
Ook staat de plaatselijke keuken in verbinding met de Catalaanse keuken en hier kunt u dus ook veel invloeden van terugvinden.

Bij het eten wordt natuurlijk veel wijn genuttigd en uit de regio van de Languedoc-Roussillon komt ook maar liefst een derde deel van de gehele Franse wijnproductie.
Vooral de rode wijn uit deze regio is bekend. De witte wijn bedraagt slechts tien procent van de gehele wijnproductie in deze regio.
De wijn in de Languedoc regio staat bekend om zijn hoogwaardige kwaliteit. De wijnboeren kiezen er hier doorgaans voor op kwaliteit boven kwantiteit te stellen. Andere Zuid-Franse regio's denken hier helaas nog wel eens iets anders over.
Gemiddeld genomen kan men stellen dat de kwaliteit van de wijn in de Languedoc het beste uit de bus komt.